Има няколко обществени поръчки за над 3 млн. теста за учениците,

...
Има няколко обществени поръчки за над 3 млн. теста за учениците,
Коментари Харесай

Денков: Обективният проблем е, че тестове в България няма, а парите са налице

" Има няколко публични поръчки за над 3 млн. теста за учениците, само че няма компании, които да могат да доставят такива количества за късите периоди, които ни трябват. Обективният проблем е, че проби в България няма, парите са налице. Няма задоволително проби от компаниите, които да ги доставят ". Това сподели пред БНР министърът на образованието Николай Денков. 

И уточни, че досега на учебните заведения са предоставени над 1 млн. теста: 

" За да пуснем всички възпитаници, са ни нужни 1,4 млн. теста седмично. Това, което липсва сега, са проби в страната, които да бъдат доставени от дистрибуторите. Когато се появят проби в склада на БЧК в село Лозен, те се разпределят в учебните заведения. Ние получаваме на дребни порции по 100 000 - 150 000 теста, които разрешават да поддържаме 1 до 4 клас, само че не разрешава да пуснем по-големите възпитаници, тъй като няма за тях. Междувременно учениците от 5 до 12 клас в съвсем половината общини минаха на ротация поради спадналата заболеваемост. Има и възпитаници в присъствено образование ". 

" Децата не са убийци, само че те се заразяват, някои от тях губят живота си. Вчера стана ясно, че 22-ро дете е изгубило живота си от COVID-19 от началото на пандемията. Грижата за това децата да запазят здравето си е извънредно значима, по тази причина би трябвало да бъде слагана в целия баланс, който вършим, когато обсъждаме присъственото образование ", добави министър Денков.

Според него родителите имат избор, в случай че желаят децата им да са в училище - могат да се имунизират, могат да се тестват, където има проби, или да дават документ, че са преболедували, " другояче паралелката остава у дома ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР